Sortida GR-2 (ampliació), etapa 13

Diumenge passat, dia 21 d’octubre, vam fer la darrera etapa de l’ampliació del GR-2 entre les poblacions de Montmeló i Sant Adrià de Besòs.

Després del viatge amb autocar des de Solsona, cap a les 10 del matí sortim de Montmeló travessant el pont on s’uneixen els rius Congost i Mogent que amb el seu aiguabarreig formen el riu Besòs.

El tram d’aquesta etapa va seguint tota la llera del riu Besòs per la banda esquerra fins a la seva desembocadura a Sant Adrià de Besòs. Es tracta d’un recorregut d’uns 18 quilòmetres molt pla i pràcticament recte que transcorre en bona part per un carril bici amb trams d’ús compartit amb vianants.

A l’alçada de Montcada i Reixac comença el Parc Fluvial del Besòs, espai públic ubicat al llarg dels darrers 9 quilòmetres de la llera del riu, amb una superfície de 115 hectàrees que constitueix un dels espais verds més importants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Fruit de la política de recuperació d’espais fluvials degradats iniciada als anys vuitanta pels ajuntaments de la zona i la Generalitat de Catalunya, està gestionat per la Diputació de Barcelona. Ens aturem a visitar el Parc de les Aigües, un complex que ens permet conèixer la història de l’abastament de l’aigua a la ciutat de Barcelona des de l’època dels romans fins a l’any 1989. Aquest parc, a més del Rec Comtal, acull també la Casa de les Aigües que consta de diferents edificacions que constitueixen tot un exemple del modernisme industrial català.
Baixant per la llera del riu, a l’indret de Santa Coloma es troba el parc de Can Zam, veritable pulmó de la ciutat i seu de nombrosos esdeveniments ludofestius i culturals. A partir d’aquest punt i fins a prop de la desembocadura els dos marges del riu estan coberts de gespa i constitueixen un espai d’ús públic accessible a través de rampes i escales.

A les 4 de la tarda arribem a Sant Adrià de Besòs, i acostant-nos al mar prop de la desembocadura del riu podem gaudir de la frescor de l’aigua per refrescar-nos els peus i descansar les cames adolorides després de la llarga caminada i la calor que ens ha acompanyat al llarg de tot el camí. Després d’aquest breu descans tornem a agafar l’autocar fins a Badalona per visitar el pont del Petroli. Aquest pont, situat davant del passeig marítim, va ser construït l’any 1965 i servia per a la descàrrega de productes petrolífers des dels vaixells cisterna. Després de recórrer els 250 metres que s’endinsa cap al mar a una alçada de 6 metres, s’arriba a una plataforma on hi ha una estació meteorològica i oceanogràfica. A més de la sensació de caminar sobre el mar es pot gaudir d’unes excel·lents vistes d’aquesta part de la costa, des del Parc del Fòrum fins a Premià de Mar.

Cansats però satisfets i amb una mirada ben diferent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, arribem al final de l’etapa i del GR-2 que ens ha portat des de la Jonquera fins a aquest indret de la costa catalana al llarg de 221 quilòmetres.

Escrit per Lurdes Ribera